تمشک سرشار از ویتامین C است و می‌تواند به ترمیم بافت‌های پوست و بازسازی سلولی پوست، استخوان‌ها، رباط‌ها، و عروق خونی کمک کند.
 

مقدمه

تمشک دارای رنگ‌های متنوعی است که از طیف گونه‌های محبوبِ قرمز و سیاه تا گونه‌های ارغوانی، زرد، و طلایی گسترده می‌شود. هر کدام از رنگ‌های تمشک دارای ترکیب منحصر به فردی از ویتامین‌ها، مواد معدنی، آنتی‌اکسیدان‌ها است. این مقاله مطالبی را درباره‌ی مواد مغذی تشکیل‌دهنده‌ی تمشک، بررسی دقیق فواید احتمالی آن برای سلامتی، چگونگی استفاده از آن در رژیم غذایی، و هر گونه خطرات بالقوه‌ی مصرف آن برای سلامتی ارائه می‌دهد.
 

اطلاعات مختصری درباره تمشک

در این بخش، به بیان برخی نکات کلیدی درباره‌ی تمشک می‌پردازیم. اطلاعات تکمیلی و مفصل را در بخش اصلی مقاله خواهید خواند.
الف. برخی پژوهشگران معتقدند، تمشک دارای فواید زیادی برای سلامتی انسان است.
ب. تمشک حاوی آنتی‌اکسیدان‌های قدرتمندی است.
پ. ترکیب خاصی در تمشک وجود دارد که می‌تواند از چشم در برابر آسیب نور آفتاب محافظت کند.
ت. شواهد محدودی وجود دارند که نشان می‌دهند کتون‌های موجود در تمشک به تسریع روند کاهش وزن کمک می‌کنند.
 

خواص تمشک برای سلامتی

مدت‌ها است که دانشمندان شاهد وجود رابطه میان مصرف تمام انواع میوه‌ها و سبزی‌ها و کاهش خطر ابتلا به وضعیت‌های نامطلوب سلامتی هستند. نتایج بسیاری از مطالعات نشان داده‌اند افزایش مصرف خوراکی‌های گیاهی نظیر تمشک، خطر ابتلا به چاقی مفرط، دیابت، بیماری قلبی، و میزان کلی مرگ و میر را کاهش می‌دهد، و هم‌زمان باعث داشتن چهره‌ای سالم، افزایش انرژی، و کاهش وزن می‌شوند.
 
۱. باعث افزایش قدرت مغز می شود
نتایج مطالعات فراوانی بر روی حیوانات نشان داده‌اند رابطه‌ی مثبتی میان مصرف فلاونوئیدهای موجود در تمشک و بهبود حافظه وجود دارد؛ تمشک هم‌چنین ممکن است روند کاهش توانایی شناختی ناشی از کهولت سن را کاهش دهد.
 
2. سلامت قلب را تضمین می کند
طبق گزارشی که اخیرا در مجله‌ی آمریکایی تغذیه‌ی بالینی منتشر شد، دانشمندان میان مصرف خوراکی‌های سرشار از فلاونوئید، نظیر تمشک، و کاهش خطر مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی و عروقی رابطه‌ی مستقیم پیدا کرده‌اند. به گفته‌ی دانشمندان، حتی مصرف مقادیر اندک خوراکی‌های سرشار از فلاونوئید نیز می‌تواند مفید باشد.

طبق شواهد علمی، یک گروه از فلاونوئیدها، به ویژه آنتوسیانین‌ها، می‌توانند التهابی را که ممکن است به بیماری قلبی و عروقی منجر شود، فروکش دهند. میزان بالای پلی‌فنل‌ها در تمشک نیز می‌تواند با پیشگیری از تجمع پلاکت‌ها و کاهش فشار خون – از طریق ساز و کارهای ضد التهابی – خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی را کاهش دهد.

دکتر ایدن کسیدی، استاد تغذیه‌ی دانشکده‌ی پزشکی نورویچ در دانشگاه انگلیای شرقی بریتانیا، با همکاری دانشکده‌ی عمومی بهداشت هاروارد به مدت ۱
۸ سال بر روی ۹۳،۶۰۰ زن، با سنین بین ۲۵ تا ۴۲، مطالعه کرد. به گفته‌ی وی، این مطالعه توانست “‌برای نخستین بار نشان دهد، مصرف مرتب و پایدار آنتوسیانین‌های موجود در تمشک – و سایر هم‌خانواده‌های‌ آن – می‌تواند خطر حمله‌ی قلبی را تا ۳۲ درصد در زنان جوان و میانسال کاهش دهد.‌”‌

پتاسیم موجود در تمشک نیز از سلامت قلب محافظت می‌کند. طی یک مطالعه، شرکت‌کنندگانی که روزانه ۴،۰۶۹ میلی‌گرم پتاسیم مصرف می‌کردند در مقایسه با آن‌هایی که میزان کم‌تری پتاسیم مصرف می‌کردند (حدود ۱،۰۰۰ میلی‌گرم در هر روز) تا ۴۹ درصد کم‌تر به مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی ایسکمیک دچار شدند.
 
3. باعث پیشگیری از سرطان است
تمشک حاوی آنتی‌اکسیدان‌های قدرتمندی است که علیه رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند، رشد تومور را مهار می‌کنند، و التهاب بدن را کاهش می‌دهند. همان پلی‌فنل‌های قدرتمندی که از قلب در برابر بیماری محافظت می‌کنند، می‌توانند بسیاری از انواع سرطان را از قبیل سرطان‌های مری، ریه، دهان، حنجره، مخاط رحم، لوزالمعده، پروستات، و روده‌ی بزرگ از شما دور، یا رشدشان را کندتر کنند.
 
۴. به کنترل دیابت کمک می کند
هر خوراکی گیاهی که دارای پوست باشد، سرشار از فیبر است – و تمشک نیز پوست زیادی دارد! مصرف خوراکی‌های سرشار از فیبر به ثابت ماندن قند خون کمک می‌کند. مطالعات نشان داده‌اند مبتلایان با دیابت نوع ۱ که دارای رژیم غذایی سرشار از فیبر هستند، سطح گلوکز خون پایینی دارد، و بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ با مصرف فیبر می‌توانند سطح قند خون، لیپید، و انسولین‌شان را بهبود ببخشند.
 
5. وظیفه گوارش، سم‌زدایی، و پیشگیری از بیماری‌ها را دارد
فیبر و آب موجود در تمشک از ایجاد یبوست پیشگیری می‌کند و مجاری گوارش را سالم نگه می‌دارد. مصرف فیبر به مقدار کافی باعث دفع منظم مدفوع می‌شود؛ این مسئله برای خارج کردن روزانه‌ی سموم بدن از طریق صفرا و مدفوع بسیار لازم و حیاتی است. مطالعات اخیر نشان داده‌اند فیبر غذایی می‌تواند در تنظیم دستگاه ایمنی بدن و بر طرف کردن التهاب نقش داشته باشد؛ و متعاقبا این کار خطر ابتلا به بیماری‌های ناشی از التهاب را نظیر بیماری‌ قلبی و عروقی، دیابت، سرطان، و چاقی مفرط کاهش می‌دهد.

بر اساس اعلام دپارتمان پزشکی داخلی و برنامه‌ی علوم تغذیه‌ای دانشگاه کنتاکی، مصرف بالای فیبر با کاهش قابل توجه خطر ایجاد بیماری سرخرگ کرونری، سکته‌ی مغزی، فشار خون، دیابت، چاقی مفرط، و برخی بیماری‌های معده و روده در ارتباط است. هم‌چنین، طبق شواهد علمی، مصرف بالای فیبر سطح کلسترول و فشار خون را پایین می‌آورد و میزان کاهش وزن افراد مبتلا به چاقی مفرط را بهبود می‌بخشد. زنان باید روزانه ۲۵ گرم و مردان ۳۰ گرم فیبر مصرف کنند. یک فنجان تمشک حاوی ۸ گرم فیبر است.
 
6. مفید برای سلامت چشم است
طبق شواهد علمی، خوراکی‌های سرشار از ویتامین C نظیر تمشک با محافظت از چشم‌ها در برابر آسیب نور ماوراء بنفش (UV) می‌توانند به حفظ سلامت بینایی‌مان کمک کنند. هم‌چنین، تمشک حاوی آنتی‌اکسیدان زآگزانتین است که اشعه‌های مضر نور آبی را تصفیه می‌کند و به نظر می‌رسد، نقش مهمی در محافظت از سلامت چشم ایفا کند و احتمالا آسیب‌های ناشی از دژنراسیون وابسته‌به‌سن ماکولا را کاهش دهد.

شواهد علمی نشان می‌دهند،‌ افزایش مصرف تمام انواع میوه‌ها (روزانه ۳ وعده یا بیش‌تر) می‌تواند خطر ابتلا و سرعت پیشرفت دژنراسیون وابسته‌به‌سن ماکولا را کاهش دهد.
 
7. به بهبود باروری کمک می کند
طبق ادعای مقاله‌ای در مدیکال دیلی، ویتامین C و منیزیوم موجود در تمشک می‌تواند باروری را در مردان و زنان بهبود ببخشند. بر اساس یک نظریه، آنتی‌اکسیدان‌های موجود در تمشک از سلامت اسپرم محافظت می‌کنند، به عمل لقاح کمک می‌کنند، و خطر سقط جنین را کاهش می‌دهند.
 
۸. باعث حفظ سلامتی بافت‌ها و عروق خونی می شود
تمشک سرشار از ویتامین C است و می‌تواند به ترمیم بافت‌های پوست و بازسازی سلولی پوست، استخوان‌ها، رباط‌ها، و عروق خونی کمک کند.
 
9. دارای خواص ضد التهابی است
تمشک با خواص ضد التهابی‌اش، از ورود آسیب‌ به غشای سلولی پیشگیری می‌کند و از این طریق، خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می‌دهد، دستگاه ایمنی بدن را تقویت می‌کند، و به گوارش نیز کمک می‌کند. طبق نتایج اخیر یک مطالعه،‌ اسید الاجیک، آنتی‌اکسیدان فنول طبیعی موجود در میوه‌ها و سبزی‌ها به ویژه در آب تمشک، دارای اثر ضد التهابی بر مجاری گوارشی است.

ادامه دارد...

منبع: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیررضا مصطفایی و سارا فیضی